Welke digital marketing onderwerpen komen tijdens de minor aan bod?
De minor is opgedeeld in twee kwartielen, waarin verschillende digital marketing onderwerpen centraal zullen staan. In het eerste kwartiel ben je vooral bezig met het opdoen van nieuwe kennis, die je later, in kwartiel twee gaat toepassen in de praktijk. Alle onderwerpen samen geven jou alle nodige kennis om in de online marketingwereld aan de slag te gaan. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de verschillende marketing onderwerpen.
Spreken de marketing onderwerpen van de minor mij aan?
Spreken de digital marketing onderwerpen mij aan?
Digital marketingmiddelen
Tijdens het onderwerp digital marketingmiddelen verdiep je je in de verschillende digital marketing onderwerpen. Je doet kennis op over het nog altijd populaire middel e-mailmarketing, marketing automation en mobile marketing.
E-mail marketing is een populair middel om relaties met potentiële klanten of klanten te ontwikkelen, en dat is tenslotte wat veel ondernemers willen. Daarnaast verdiep je je in marketing automation, het automatiseren van berichten. Hoe kan je marketing automation succesvol inzetten? Waar moet je allemaal aan denken? Veel consumenten voelen zich speciaal als ze zo’n geautomatiseerde persoonlijke e-mail ontvangen. Verder verdiep je je in mobile marketing, want tegenwoordig komen er steeds meer bezoekers binnen via mobiel apparaat. Mobile marketing is een online marketingtechniek gericht het communiceren met specifieke doelgroepen via een smartphone of tablet. Tijdens de minor leer je hier meer over. Tot slot leer je een e-mailcampagne op te zetten met mail-chimp.
Situatie-analyse
Voor het onderwerp situatieanalyse maak je een interne en externe analyse. Bij de interne analyse kijk je naar jezelf, hoe doe je het op dit moment. Tevens kijk je bij de externe analyse kijk je naar de markt, de concurrenten en de doelgroep. Je gaat onder andere kijken hoe de markt ervoor staat: waar liggen de sterke en zwakke punten van jullie organisatie en wat zijn de kansen en bedreigingen in de omgeving waar de organisatie opereert.
Om de situatie van jezelf en de situatie van de concurrenten te analyseren leer je gebruik te maken van het 9P model. Wanneer je daarna de negen P’s van jezelf met de negen P’s van de concurrent vergelijkt heb je een mooi overzicht van je sterke en zwakke punten en de situatie dus geanalyseerd.
Strategie-ontwikkeling
Nadat we de situatie hebben geanalyseerd, gaan we verder met het onderwerp strategieontwikkeling. Hier leer je strategische keuzes te maken, je creëert een missie, je onderbouwt je positionering, stelt doelen op en beschrijft doelgroepen. En om te meten hoe succesvol de middelen die je inzet zijn, stel je Key Performance Indicators (KPI’s) op.
Bij het opstellen van de strategie maak je gebruik van de Golden Cirkel. Deze cirkel bestaat uit: why, how, what. En om een zo uitgebreid mogelijke doelgroepomschrijving te maken, stel je persona’s en customer journeys op.
Zoekmachine-optimalisatie SEO
Na het leren over de marketing onderwerpen digital marketingmiddelen, situatie-analyse en strategie-ontwikkeling, gaan we verder met zoekmachine-optimalisatie. Hierbij ga je je site optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, want je wilt natuurlijk dat jouw website zo hoog mogelijk scoort in de organische zoekresultaten van Google. Hiervoor doe je onder andere een zoekwoordenonderzoek. Je gaat opzoek naar de beste zoekwoorden voor jouw website. Eerst brainstorm je naar zoekwoorden die aansluiten bij het onderwerp van je website, om de zoekwoorden te verrijken leer je om te werken met de Google Keyword Planner, je analyseert de zoekwoorden van concurrenten en je schrijft goede SEO-teksten voor op de website.
Ook ga je waardevolle backlinks voor je website verzamelen, dit zijn websites waar jouw doelgroep actief is. Hiervoor schrijf je bijvoorbeeld een gastblog die zij op de website kunnen plaatsen. Op deze manier trek je op een kosteloos nieuwe bezoekers.
Tevens ga je bij WordPress aan de slag met Yoast, een plugin voor zoekmachine optimalisatie.
Zonder SEO is je website naar vindbaar voor bezoekers, en zonder bezoekers kan je website niet bestaan. SEO is dus een van de belangrijkste marketing onderwerpen.
Zoekmachine-adverteren SEA
Bij dit marketing onderwerp leer je alles over adverteren in Google. Verder ga je bij het onderwerp SEA een echte campagne maken in Google Ads (voorheen Google Adwords). Je leert de structuur van Google Ads, je leert hoe je een tekstadvertentie maakt en hoe je een goede landingspagina maakt.
Naast het maken van deze advertenties gaan je ook aan de slag met een re-marketing lijst. Deze lijst stel je in voor een doelgroep waarvoor een volgende student een re-marketing campagne kan maken. Je maakt een search advertentie, een banner campagne of een YouTube advertentie.
Website-ontwikkeling (WordPress)
Website-ontwikkeling kan natuurlijk niet ontbreken bij de minor Digital Marketing. Tijdens de minor ga tijdens alle marketing onderwerpen bezig met ontwikkelen van een eigen WordPress website. Je maakt in een groep een gezamenlijk website en daarnaast ontwikkel je een individuele website. Je schrijft content voor op de websites, installeert verschillende plug-ins en zorgt voor conversie. Dit is een van de belangrijkste marketing onderwerpen van de hele minor.
Tot slot leer je om te werken met HTML en CSS via Codecademy.
Social media
Tijdens de minor leer je om te werken met het de social media tool OBI4wan. Dit is een programma waar je gemakkelijk een social media analyse kan maken. Je kunt hier onder andere zien op welke social media het ‘thema’ vooral actief is, in welke regio en wat de grootste concurrenten zijn. Ook ga je bezig met het creëren van een Social Media contentboom en een Social Media/content planning. Tot slot schrijf je natuurlijk social media content en plaats je deze berichten op de verschillende kanalen, om meer bezoekers te generen en je website te promoten.
Ook ga je een social media campagne opzetten en werken aan de interactie op social media. En je leert over Social Media Advertising.
Gebruikerstest
Hier ga je onderzoeken of je website doet wat het moet doen. Je gaat een offline of online gebruikerstesten afnemen. Online doe je dit bijvoorbeeld doormiddel van het programma Qualtrics of een enquête. Na het afnemen van de gebruikerstest breng je alle uitkomsten bij elkaar in Excel en formuleer je conclusies.
Big Data
De website staat! Het zoekwoordenonderzoek is gedaan! De artikelen zijn geschreven! Social Media is actief! Bij het onderwerp Big Data leer je om de softe conversies op je website te meten.
Dit doen we door gebruik te maken van de volgende programma’s:
- Google Tag Manager
- Google Analytics
- Doelen instellen op uitgaande links