Affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

 Affiliate marketing is een vorm van digital marketing waarbij er sprake is van adverteerders, affiliate platformen en publishers (affiliates). Adverteerders zijn de verkopers van producten of diensten op het internet. De publisher is de persoon die de advertenties van de verkoper op zijn website laat zien. De publisher heeft echter wel een relevante website nodig, voor de producten of diensten van de adverteerder, om te mogen adverteren. De adverteerders leveren promotiemateriaal zoals tekstlinks of banners. Vervolgens is het de taak van de publisher om te zorgen dat klanten worden doorverwezen naar de site van de adverteerder. Als hieruit een verkoop wordt gemaakt of een lead wordt gegeneerd dan ontvangt de affiliate een percentage of vast bedrag van de adverteerder. .

affiliate marketing

Vergoedingsstructuren

De meest voorkomende vergoedingsstructuur bij affiliate marketing is meestal Pay Per Sale (PPS). Dit komt omdat er meestal wordt uitgegaan van het ‘’no cure no pay’’ principe, waarbij de publisher dus alleen betaald wordt als er verkopen voortkomen via de advertenties op zijn website.

Er zijn echter nog een aantal ander vergoedingsstructuren van affiliate marketing. Zo heb je een Pay Per Click (PPC). De affiliate krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd per klik op de advertenties op zijn website. Dit staat dus los van het aantal sales of leads. Een andere vergoedingsstructuur is Pay Per Lead (PPL). Hier ontvangt de publisher een vergoeding als er een lead is gegenereerd. Meestal is dit omdat er dan gegevens zijn achtergelaten voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Als laatste kan er ook gekozen worden voor Pay Per View (PPV). Echter komt deze manier van betalen bijna nooit voor in de affiliate marketing wereld.

Affiliate platformen

Vaak zijn bedrijven aangesloten bij een affiliate platform. Affiliate platformen registreren de transacties van klanten die via een website van een publisher binnenkomen. De affiliate platformen zijn als het ware een tussenpersoon tussen adverteerder en publisher. Beide (publisher en adverteerder) kunnen zich dus aanmelden voor zo’n platform. Twee voorbeelden van affiliate tussenpersonen zijn Daisycom en Tradetracker.

Digital marketing minor Saxion

Begin je eigen affiliate website tijdens deze minor

Tijdens de minor digital marketing is het de bedoeling dat je een eigen website gaat maken. Je zou dus bijvoorbeeld een affiliate website kunnen gaan maken en hier in de toekomst echt geld mee gaan verdienen! Lees hier meer over onderwerpen van de minor digital marketing of bekijk hier is een aantal succesvolle affiliate websites. Wie weet sta jij hier over een jaar wel tussen..